top of page

Vækstfaktoren EGF (Epidermal Growth Factor)

HVAD ER EGF?

test2-image-1_1024x1024_edited.jpg

I løbet af de sidste tredive år er der sket betydelige gennembrud inden for den molekylære og genetiske forskning, og nogle af disse opdagelser besvarer helt centrale spørgsmål om vores egen biologi. Har du for eksempel nogensinde undret dig over, hvordan et barns hud kan følge med barnets udvikling og vokse så hurtigt, som den gør? Hvorfor vi får rynker med alderen? Eller hvordan hudceller reparerer skadet hud? Hvis du har undret dig over nogle af disse spørgsmål, har du allerede berørt emnet vækstfaktorer.

Alle levende organismer – det gælder mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier – vokser. Men cellerne deler sig ikke bare af sig selv: I kroppen på både mennesker og dyr reagerer cellerne på instrukser fra højt specialiserede proteiner eller hormoner kaldet vækstfaktorer. De blev opdaget af to forskere, som i 1986 modtog en Nobelpris for deres bedrift.

test3-image-1_1024x1024_edited.jpg
test3-image-1_1024x1024_edited.jpg
Skærmbillede 2022-06-13 kl. 21.41.29.png

HVAD ER EGF

Vækstfaktorer er celleaktivatorer: Det vil sige, at de fungerer som signalmolekyler, der kommunikerer med cellerne og sender instrukser til dem om at reparere, forynge eller formere sig. Hundreder af forskellige vækstfaktorer kontrollerer menneskets over 300 celletyper. De leder og fordeler arbejdet på den byggeplads, der udgør din krops udvikling, og de arbejder for fuld kraft i årevis. Fra fødslen frem til voksenalderen fremstiller vores krop rigelige mængder af de forskellige vækstfaktorer, der påvirker væksten af alt fra knogler og organer til nerver og hud. Men når vi bliver voksne, aftager produktionen. Som følge heraf begynder cellefornyelsen og cellereparationen at gå langsommere, hvilket på et tidspunkt vil påvirke hudens sundhed og udseende. Faktisk bliver vores hud 1 % tyndere hver år, fra vi bliver 20, og i løbet af de første fem år efter overgangsalderen bliver huden hele 30 % tyndere.

I den videnskabelige forskning har man dyrket EGF i bakterier, men for mennesker repræsenterer denne metode en risiko for udvikling af endotoxiner (potentielt skadelige bakterier).

Siden 1986 er den medicinske forskning i vækstfaktorer eksploderet. Blandt de enorme gennembrud er livreddende behandlinger som for eksempel brugen af G-CSF – en vækstfaktor, der sætter gang i produktionen af hvide blodceller efter kemoterapi. EGF – også kaldet epidermal vækstfaktor – hjælper blandt andet ofre for forbrændinger med at danne ny hud og får sårhelingen til at gå hurtigere.

ET SUNDERE RESULTAT

Men EGF kan også bruges til at øge kroppens egen forsyning, som ellers vil aftage med alderen. Brug af EGF udefra stimulerer kroppens egne hudceller til at dele sig, og øger dermed hudfornyelsen og hudens udstråling samtidig med, at der lægges en dæmper på aldringsprocessen. EGF stimulerer produktionen af kollagen og elastin samt hudens fleksible støttestruktur, øger hudens spændstighed og elasticitet og desuden hudens evne til at lagre vand og mindske fugttab. Resultatet er sundere, fastere og mere velfugtet hud - med et mere ungdommeligt udseende.

“BIOEFFECT skabte EGF baseret på byg ved at udvikle byggens egen genetiske kode for vækst, så resultatet til forveksling ligner humant EGF”

Efter mange års forskning var vi hos BIOEFFECT de første til at finde denne overraskende metode til fremstilling af EGF: Vi fandt nemlig ud af, at det er muligt at dyrke en plantebaseret kopi af EGF i byg. Ved at præge byggens egen genetiske kode for vækst, så resultatet kommer til at ligne det humane EGF mest muligt, lykkedes det BIOEFFECT at skabe EGF baseret på byg. Da byg er selvbestøvende, er der ingen risiko for krydsavl, og derfor er dette en både plantebaseret og sikker måde at fremstille EGF på. Ud over at være sikkert, rent og effektivt dyrkes BIOEFFECT’s EGF på bæredygtig vis i inaktiv, vulkansk pimpsten i vores CO2-neutrale væksthus.

test3-image-2_1024x1024_edited.jpg
test3-image-1_1024x1024_edited.jpg
Skærmbillede 2022-06-14 kl. 21.27.21.png

SKØNHEDENS VIDENSKAB

Hudpleje er i løbet af de senere år blevet mindre overfladisk og meget mere forskningsbaseret. Som forbruger har man nu næsten enhver tænkelig form for information tilgængelig, hvilket gør det muligt at sætte sig godt ind i de forskellige hudplejeprodukter, man udsætter sig selv og sin hud for, og dermed tage mere kritisk stilling til hudpleje generelt. Den tid, hvor vi blindt købte et hvilket som helst produkt, som personen bag disken solgte os, eller hvor vi uden kritisk distance stolede på, hvad en annonce i et magasin fortalte os, er forbi. Det har betydet, at videnskabelig hudpleje er i klar stigning.

Her hos BIOEFFECT har forskning og skønhed altid gået hånd i hånd. Vores motivation er vores videnskabelige, primært bioteknologiske tilgang til hudpleje. Vi er det første kosmetikmærke i verden, der har udviklet en plantebaseret kopi af human EGF (Epidermal Growth Factor eller epidermal væsktfaktor) i byg og anvendt det i hudpleje.Og det er netop vores bioteknologiske rødder, der adskiller os fra de fleste af vores konkurrenter.

I dag forstår mange forbrugere forskellen på antioxidanter, AHA og retinoider og træffer informerede valg omkring, hvad deres hud behøver og hvilke produkter, de vælger til deres hudplejerutine. En af fordelene ved videnskabelig hudpleje som BIOEFFECT er, at alle ingredienser er grundigt testede, ligesom de har en specifik, dokumenteret effekt på huden. Hos BIOEFFECT er det selvfølgelig EGF, der spiller hovedrollen: Et protein i vores hud, der sender instrukser til cellerne om at øge produktionen af kollagen og elastin for at bevare en sund, fast og ungdommelig hud. At vores EGF tilmed er plantebaseret betyder, at det som noget helt unikt er enestående rent og stabilt.

FÅ OG EFFEKTIVE EGENSKABER

Men selv om ingredienserne er sikre og effektive, er der det underliggende spørgsmål om, hvorvidt vores hud virkelig behøver så mange kemiske stoffer? Studier har vist, at vi i gennemsnit dagligt udsættes for over 120 kemiske stoffer alene fra hudpleje og kosmetik. Lige fra begyndelsen har BIOEFFECT fulgt det enkle princip om kun at bruge meget få ingredienser. Vores prisbelønnede BIOEFFECT EGF Serum består derfor for eksempel kun af syv ingredienser, og vi kender den præcise egenskab, funktion og relevans af hver enkelt ingrediens.

En anden fordel ved videnskabelig hudpleje er det faktum, at produkternes effektivitet ofte er dokumenteret i studier. Hos BIOEFFECT har vi selv gennemført mere end 50 studier, og vi er stolte af ikke at bero vores viden på de selvvurderingsstudier, man så ofte møder på hudplejeområdet. De fleste af vores studier er derimod dobbeltblindede, placebokontrollerede effektivitetsstudier med forskningsperioder fra 2 måneder op til 3 år. Resultaterne af studierne viser klart, at udvortes påføring af vækstfaktorer har en markant effekt på hudens fornyelsesproces. Vores effektivitetsstudier bakkes desuden op af uafhængige studier gennemført af forskere som Dr. Moy, en plastikkirurg i Beverly Hills, tidligere President of the American Academy of Dermatology og professor i dermatologi ved UCLA, og Dr. Kerscher, professor i Cosmetic Science ved University of Hamburg og en internationalt anerkendt ekspert i dermatologi.

Det er derfor ikke mærkeligt, at vores kunder ofte beskriver BIOEFFECTS produkter som hudpleje, der virkelig virker.

dr_snippet_1_1024x1024_edited.jpg

KOLLAGEN: EN UNGDOMMELIG BYGGESTEN I HUDEN

Kollagen er en vigtig byggesten for både huden og mange andre områder i menneskekroppen. Vores hudceller kan selv danne kollagen og er én af de væsentligste faktorer for, at huden holder sig både glat, fast og ungdommelig at se på. Ønsker du at holde din hud fyldig og mindske aldringstegn, kan det være både effektivt og smart at implementere kollagen creme og andre produkter med positiv indflydelse på din huds kollagenproduktion i din daglige hudplejerutine. Her kan du læse mere om kollagen, hvad der skaber kollagen mangel i huden og hvordan du bør sætte ind for at give din huds produktion af kollagen et boost.

 

HVAD ER KOLLAGEN?

Kollagen er et protein, der findes naturligt kroppen, f.eks. i hud, hår, negle, sener, brusk i led og knogler m.m. Faktisk er det et af de mest dominerende proteiner i menneskekroppen, da op mod ⅓ af menneskekroppens proteiner består af kollagen. Kollagen betegnes ofte som det stof, der holder kroppen sammen og giver styrke og struktur. Endogent kollagen er naturligt kollagen, produceret af kroppen. Eksogent kollagen kommer fra en ekstern kilde, såsom kosttilskud. Derfor kan man tale for at benytte hudplejeprodukter, der kan booste den naturlige produktion af kollagen i kroppen (det endogene), så hudens kollagenniveau vedligeholdes på den mest naturlige og effektive måde.

 

KOLLAGEN MANGEL: HVORFOR MISTER VI KOLLAGEN I HUDEN? 

Det er en kendsgerning, at kroppens evne til at regenerere kollagen reduceres allerede fra 30-års alderen og falder stødt derefter. Dette gælder både kollagenen i huden og resten af kroppen. I sammenhæng med huden betyder det, at vi danner fine linjer og rynker og man vil opleve, at huden ikke længere har den samme fylde og bliver mere løs. Det sker, da kollagen er med til at opretholde bindevævet i huden. For kollagenens betydning for resten af kroppen betyder det også, at vi eksempelvis får sværere ved at udfolde os fysisk. Det sker blandt andet fordi op til 60% af bruskens faste bestanddel udgøres af kollagen og derfor har stor indflydelse på bruskens mekaniske egenskaber.

 

FAKTORER, DER PÅVIRKER KOLLAGENNIVEAUET I HUDEN NEGATIVT

Der er nogle ydre faktorer, der påvirker hudens niveau af kollagen i en negativ retning. Det er eksempelvis kraftig eksponering af sollys samt rygning. Solens UV-stråler kan trænge igennem din huds celler og starte forskellige kemiske processor, heriblandt effekter på de kollagenmolekyler, der er med til at opretholde hudens struktur. Rygning nedsætter hudens produktion af kollagen og kan derfor heller ikke siges at gavne din huds aldringsproces. Der er derfor større sandsynlighed for tidligere at udvikle fine linjer og rynker, hvis du er ryger. Derudover indsnævrer nikotin også blodkarrene i de ydre lag af huden, hvilket reducerer tilførslen af ​​næringsstoffer og ilt til huden.

Vil du undgå at din huds kollagenproduktion reduceres yderligere, anbefales det derfor at undgå tobak og overdreven soleksponering (samt huske UV-beskyttende hudplejeprodukter). Det kan hjælpe med at reducere synlig aldring, beskytte kollagenniveauer i kroppen og dermed holde huden, knoglerne, musklerne og led sunde i længere tid.

 

HJÆLP HUDENS KOLLAGENPRODUKTION PÅ VEJ

Vores hudceller danner altså selv kollagen, men gør det i mindre og mindre grad, jo ældre vi bliver. Helt konkret hjælper kollagen med at bevare spændstigheden og elasticiteten i huden, hvilket er de primære faktorer, der holder både fine linjer og rynker for døren. Hudplejeprodukter med indhold af kollagen vil ikke have den store effekt, da et kollagen-molekyle er for stort til at kunne komme igennem barrieren i huden. Derfor har vi hos BIOEFFECT specialiseret os i at udvikle ingredienser til vores hudplejeprodukter, der hjælper huden med at fremme dens naturlige produktion af kollagen. Det har vi blandt andet gjort med vores patenterede, plantebaserede EGF (Epidermal Growth Factor): Et planteprotein fremstillet fra byg. EGF har blandt andet videnskabeligt beviste effekter på hudens naturlige kollagenproduktion og dermed reduceringen af ​​fine linjer og rynker. Vores specialudviklede EGF fra bygplanter bidrager også til hudens hydrering, da det fremmer produktionen af ​​hyaluronsyre, som gør at fugten i huden optimeres og bevares. EGF fra bygplanten er den ingrediens, der gør vores BIOEFFECT-produkterne unikke og effektive og er afgørende for, at vores produkter kan holde din hud glat, sund og ungdommelig i længere tid. Du kan altså få effektiv kollagen creme og andre hudplejeprodukter med positiv effekt på kollagenniveauet i huden, uden selve proteinet er tilføjet produkterne.

Leder du eksempelvis efter hudplejeprodukter, der kan reducere fine linjer og rynker og hjælpe med at booste din huds naturlige kollagenproduktion? Så kan du se alle BIOEFFECTs produkter til formålet her.

 

EN HUDPLEJERUTINE MED FOKUS PÅ KOLLAGEN

Ønsker du en effektiv hudplejerutine, der fokuserer på at booste hudens naturlige kollagenproduktion, anbefaler vi en routine med disse BIOEFFECT EGF produkter: 

  • Micellar Cleansing Water. Rens din hud med denne formel, specielt udviklet til anvendelse inden brug af BIOEFFECTs forskellige serum. Deres EGF proteiner trives bedst i et vandigt miljø og denne cleansing water forstærker deres effekt.

  • EGF Serum og EGF Day Serum besidder begge to egenskaber, der fremmer hudens kollagenproduktion og dermed reducerer fine linjer og rynker i ansigtet.Vi anbefaler som udgangspunkt at benytte EGF Day Serum om morgenen og EGF Serum om aftenen, så det kan virke over natten. Det gør vi, da EGF Serum er af en mere tyktflydende konsistens end Day-versionen og derfor ikke trænger helt lige så hurtigt ind i huden. Til gengæld rækker 2-4 dråber EGF Serum både til dit ansigt, hals og decolleté – less is more! Der er dog absolut intet, der forhindrer dig i “kun” at bruge det ene af de to sera morgen og aften, hvis du foretrækker det ene serum frem for det andet.

  • BIOEFFECT EGF Power Cream er en dybdegående, nærende og luksuriøse dagcreme, der fungerer både som fugtighedscreme og anti-aging creme. Og vi kan også sagtens kalde den en kollagen creme, for her får du en sand multi-tasking mirakelmager! Dagcremen har en unik blanding af potente planteaktive stoffer, herunder niacinamid, der forbygger og dehydrering, rynker, alderstegn samt tab af fasthed og spændstighed i huden. Denne fugtighedscreme er din redning, hvis din hud mangler fugt og du samtidig ønsker en dagcreme, der virker effektivt mod aldringstegn. EGF Power Cream indeholder kun 23 ingredienser – alle sammen veganske.

Takket være BIOEFFECTS eget bæredygtige drivhus, kan vi holde forekomsten af CO2 til et minimum og derved agere CO2-neutrale. Dertil har vi fokus på at anvende bæredygtig emballage og at nedbringe vores CO2-aftryk gennem grønne alternativer til almindelig emballage.

Kollagen
bottom of page